Aurajoen Uinti lähti ikäkausimestaruusuinteihin Tampereelle tasan yhtä suurella joukkueella kuin vuosi sittenkin, 19 uimarin voimin. Myös mitalisaalis pysyi lähes samana. Nyt Turkuun roudattiin 23 mitalia, joista neljä kultaista. Komeimman yksilösuorituksen teki Ibrahim Ezzat, joka kellotti 15-vuotiaiden poikien 100 metrin perhosuinnissa uuden kilpailuennätyksen ajalla 59,23.

Painavimman mitalikuorman kotiin toi Jesper Lietzen, joka saavutti 15-vuotiaissa pojissa kaksi mestaruutta, neljä hopeaa, yhden pronssin ja vielä pari pistesijaa. Kilpailuvauhtista uintia Lietzenille kertyi viikonlopun aikana huimat 2700 metriä. Viime syksyn lyhyen radan IKM-finaaleissa sairastellut Lietzen oli syystäkin tyytyväinen. Ensimmäisenä kisapäivänä hän paransi henkilökohtaista ennätystään 200 metrin sekauinnissa yli neljä sekuntia ja sijoittui toiseksi erinomaisella ajalla 2.15,69. Saman päivän iltana hän osoitti monipuolisuuttaan ottamalla hopeaa ensin 100 metrin rintauinnissa (1.09,35) ja pari tuntia myöhemmin 800 metrin vapaauinnissa (9.00,10). Lauantaina aamujakso toi pronssia 200 metrin selkäuinnista (2.20,26) ja neljännen sijan 400 metrin vapaauinnissa (4.29,79). Iltajaksossa nähtiin huippujännittävä 200 metrin perhosuinti, jossa Ibrahim Ezzat lähti kärkiajalla matkaan mutta sortui turhan kovaan aloitusvauhtiin ja tippui palkintopallisijojen ulkopuolelle. Jesper Lietzen sen sijaan kyttäili muun porukan liikkeitä loppusuoralle asti ja teki vasta viimeisen 15 metrin aikana rytmin muutoksen, jolla nosti itsensä rintaman ykköseksi ja ikäkausimestaruuteen. Vasta viimeisenä kisapäivänä Lietzen pääsi varsinaisten päälajiensa pariin, kun aamujaksossa hän ui toiseksi 200 metrin rintauinnissa hyvällä ajalla 2.30,34. Iltajakson alussa uitava 400 metrin sekauinti oli pedattu tilastoajoilla Jesperille, mutta Oulun Uinnin Lasse Pulkkinen tarjosi hyvää kiritystä ollen sata metriä ennen maalia vielä johdossa. Vapaauintiosuudella Lietzen näytti kuitenkin nopeasti, kenen nimiin mestaruus kirjoitetaan. Siinä missä vuosi sitten Lietzen jäi silloisesta kilpailuennätyksestä 0,78 sekuntia, marginaalia jäi tänä vuonna vielä vähemmän, vain 0,34 sadasosaa. Tähän päälle Lietzen nykäisi vielä 200 metrin vapaauinnin, josta ei enempää irronnut kuin viides sija.

Ibrahim Ezzatin kilpailuennätysuinti sunnuntain iltajaksossa ei ollut Ezzatin ainoa onnistuminen. Hän pohjusti perhosuintimenestystään jo avoimen ikäsarjan pronssilla 50 metrin perhostelussa ajalla 26,43.

Ezzatin veljessarjan vanhin, Mohamed, ui näissä kilpailuissa kahdesti hopeaa ja kolmesti pronssia. Parhaat onnistumiset tulivat vapaauintimatkoilta; hopeaa avoimen ikäsarjan 50 metrin ja 16-vuotiaiden poikien 400 metrin vapaauinneista. Pronssia Mohamed saavutti sekä 50 että 100 metrin selkäuinneista ja 200 metrin perhosuinnista.

Kolmas mestaruuteen asti uinut uimari Alexandra Arenius on nyt puolitoista vuotta asunut Australiassa perheineen, ja tänäkin kesänä hän saapui Suomeen testaamaan kisakuntoaan, ja millä tuloksin! Arenius alusti sunnuntai-illan onnistumistaan kellottamalla ennätyksensä 50 ja 100 metrin perhosuinneissa, ja lopulta 200 metrin perhostelussa hän malttoi pitää kiinni omasta vauhdinjakotaktiikastaan ja ohittelii viimeisellä altaanvälillä hyytyviä kanssakilpailijoita. Suomen ja Australian uinnin tasoeroja kuvastaa jotenkin se, että aika, jolla Arenius ikäkausimestaruuden voitti, ei Australiassa alittanut edes vastaavien kisojen osallistumisaikarajaa.  Areniuksen vanavedessä toisen satasen varaan pitkää perhosta rakentanut Lydia Rintanen onnistui hänkin loppukirissään, ja maalissa juhlittiinkin Aurajoen Uinnin kaksoisvoittoa. Hopeamitali olikin mieleinen 400 metrin vapaauinnissa harmittavasti neljänneksi jääneelle Rintaselle.

Neljän pronssimitalin suoran itselleen ui Sylvia Kuusisto, joka ensimmäistä kertaa IKM-urallaan ylsi palkintopallille myös 100 metrin vapaauinnissa. Koska minuutin alitus jäi vielä haaveeksi, uimaria kovasti kismitti, mutta tasonnosto uudella matkalla on silti mukava todiste hyvästä harjoittelusta. Pronssia Sylvia Kuusisto ui myös 100 ja 200 metrin selkäuinneissa sekä 400 metrin sekauinnissa.

Tyttöjen viestijoukkueella oli puolustettavanaan 4x100 metrin vapaauinnin ikäkausimestaruus, mutta kokoonpanon viimevuotisesta kovasti vaihduttua tänä vuonna tuloksena oli toinen sija. Viestissä kuitenkin avausosuudella Anna Vira alitti ensimmäisen kerran urallaan minuutin maagisen rajan (59,70), ja ankkuriosuuden uinut Sylvia Kuusisto ehti hänkin päätyyn alle minuutissa. Joukkueessa uivat myös Jessica Kujanpää ja Emma Uusküla, joista viimeksi mainittu vietti nyt jo kolmannet ikäkausimestaruusuinnit putkeen sairastellen ja lajeja väliin jättäen. Onneksi Emmalla kausi jatkuu vielä Nuorten Pohjoismaiden mestaruusuinteihin.

Aurajoen Uinti oli lopputuloksissa sekä seurapisteissä että mitalitaulukossa neljäs. Mukana kilpailuissa oli uimareita kaikista ikäluokista, mikä on itsessään positiivinen asia. Henkilökohtaisille mitaleille ylsi 7 uimaria, pistesijoille eli kahdeksan parhaan joukkoon peräti 13 uimaria!