Aurajoen Uinnin lähti Rolloille Hyvinkäälle lähes 40 uimarin voimin, ja eilen illalla seura sai ensimmäistä kertaa historiansa aikana nostaa ylös Rollojen parhaan seuran palkinnon, upean Silja-maljan.

 

Kauniissa säässä Hyvinkään ulkoaltaalla kisatut Rollot toivat yhteen maan parhaat 10-12-vuotiaat tytöt ja 11-13-vuotiaat pojat. Aurajoen Uinti lähti reissuun iloisin mielin valmiina pitämään hauskaa altaassa ja sen ulkopuolella, ja kun perjantai-illan päättyessä valmennus sai kuulla, että olemmekin kärjessä sekä seurapisteissä että mitalitaulukossa, oli ihmetys melkoinen. Sunnuntain iltajaksoon lähdettäessä tilanne oli yhä sama, mutta viimeisessä viestissä Lahden Uimaseura nappasi vielä yhden kultaisen mitalin ja kiilasi mitalitaulukon kärkeen ohi Aurajoen Uinnin. Seurapisteissä, joiden perusteella parhaan seuran palkinto jaettiin, Aurajoen Uinti piti kuitenkin alusta loppuun asti kärkipaikan.

 

Komeimmat yksilösuoritukset nähtiin Mirelle Hirsiniemeltä, joka oli mukana nyt jo kolmansissa Rolloissaan mutta pääsi nyt vasta ensimmäistä kertaa kilpailemaan. Into olikin suuri, ja ahkera treenaaminen palkittiin huikealla kokonaisuudella. Mirelle kirjoitutti viikonlopun aikana viidessä henkilökohtaisessa lajissaan peräti kolme 10-vuotiaiden tyttöjen Rollo-ennätystä uusiksi. Heti perjantai-iltana Mirelle näytti uimisen mallia 100 metrin vapaauinnissa, jossa hän löi kätensä maalipaneeliin ajassa 1.10,82, ja paransi aiempaa Rollo-ennätystä liki 2 sekuntia. Lauantaiaamuna pikku-Mirkku ui pronssia 50 metrin rintauinnissa reilulla omalla ennätysparannuksella, mikä lupaili hyvää iltaan. Aurinkoisessa Hyvinkään illassa Mirelle voitti 200 metrin sekauinnin näytöstyyliin uudella kilpailuennätysajalla 2.57,61. Sunnuntain aamujaksossa Hirsiniemi voitti 50 metrin selkäuinnin, mutta seurakaveri Sylvia Kuusiston Rollo-ennätys jäi kuitenkin yhä voimaan. Sunnuntai-illalla Mirelle näytti vielä voimansa 50 metrin perhosuinnissa, jossa hän täräytti taululle ajan 34,52 ottaen Rollo-eenätyksen nimiinsä tasan puolella sekunnilla.

 

Myös Tuomas Toppinen nousi useampaan otteeseen korkeimmalle palkintopallille - tosin kerran vähemmän, kuin olisi pitänyt. Perjantai-iltana hän voitti 12-vuotiaiden poikien 200 metrin sekauinnin ja oli itsekin sen verran yllättynyt, ettei aivan osunut palkintoseremoniaan. Pahoittelut muille mitalisteille siitä. Vuosi sitten matkan voittanut Ajjuub Ezzat säesti olemalla nyt neljäs. Lauantaiaamuna Tuomas Toppinen otti 100 metrin vapaauinnissa hopeaa mutta joutui tunnustamaan Nokian Pyryn Eero Rautaportaan selvällä erolla parhaaksi. Ajjuub Ezzat kuitenkin sisuuntui nukuttuaan yön yli, ja heti aamujakson lopussa 100 metrin selkäuinnissa Ezzat liukui alkumetreiltä alkaen rintamalta karkuun ja saapui Rollo-mestarina maaliin. Toppinen säesti tällä kertaa pronssipallilta, ja poikien tuuletuksia voikin harjoitella Aurajoen Uinnin instagram-tilin videon tahdissa. Iltajaksossa oli kuitenkin taas Tuomaksen vuoro onnistua: 50 metrin perhosuinnissa Rautaporras lähti ykkössuosikin asemasta matkaan, mutta Tuomas näytti nokialaiselle vähän hauista ja lensi perhosuintivinstan aikaan 30,96. Eipä olisi valmennus vielä puolitoista vuotta sitten Tuomaksen kanssa perhosuinnin perusteita harjoitellessa uskonut, jos joku olisi väittänyt pojan vielä voittavan lajissa Rollo-kultaa. Ajjuub jäi perhosuintimatkalla isompien poikien aaltoihin ja taipui neljänneksi. Sunnuntaina 12-vuotiaille pojille tarjoiltiin aamulla 100 metrin rintauinti, jonka Toppinen voitti, vaikka Eero Rautaporras tarjosi erittäin kovan vastuksen. Viimeisenä henkilökohtaisena lajia näillä nuorilla herroilla oli 400 metrin vapaauinti, jossa nokialainen Rautaporras meni menojaan heti ensimmäiseltä altaanmitalta alkaen. Himmeämmistä mitaleista saatiin kuitenkin aikaiseksi kunnon kisa, jossa parhaiten onnistui Ajjuub Ezzat, joka kurkotti kätensä toisena maaliin parantaen omaa ennätystään peräti 8 sekuntia. Toppisen saavutukseksi jäi tässä lajissa viides sija.

 

Kolmen mestaruuteen yltäneen uimarin lisäksi henkilökohtaisille mitaleille ylsivät Elsa Vira kahteen otteeseen ja Juuso Leppänen kerran. 11-vuotiaiden tyttöjen sarjassa kilpaileva Vira vuodatti 100 metrin vapaauinnin jälkeen muutaman katkeran kyyneleen neljännen sijan takia mutta keräsi itsensä hetkeä myöhemmin ja nappasi uransa ensimmäisen henkilökohtaisen Rollo-mitalin 100 metrin selkäuinnissa. Kun homma sitten alkoi sujua, niin miksi jättää yhteen, mietti varmaankin Elsa, joka jo seuraavassa lajissaan 50 metrin perhosuinnissa ui vielä pronssia. Daniela Lietzen oli samassa perhosuintikilpailussa neljäs.

 

13-vuotiaiden poikien sarjassa Juuso Leppänen jakoi vauhtinsa fiksusti 400 metrin matkalla, jossa hän hiipi matkan loppua kohti kiristäen kolmanneksi ja piti sijoituksen sen saatuaan aina maaliin asti. Mitali oli Juusolle ensimmäinen henkilökohtainen Rollo-mitali, ja nuorimies oli syystäkin tyytyväinen.

 

Aurajoen Uinnin viestijoukkueet suoriutuivat myös tehtävistään hyvin. Perjantai-iltana niin sanottu pienten viesti, jossa ui kaksi 10-vuotiasta tyttöä ja kaksi 11-vuotiasta poikaa, kukin 50 metriä vapaauintia, kisattiin huippujännittävänä loppuun asti. Viimeiseen vaihtoon lähdettäessä Aurajoen Uinti oli neljäntenä. Mirelle Hirsiniemi kellotti koko viestin nopeimman osuusajan nostaen joukkueen annkuriosuudella kolmanneksi. Joukkueessa uivat nuoret lupaukset Joonatan Davie, Alex Mukkulainen, Linnea Koski ja Mirelle Hirsiniemi.

 

Heti perään uitiin 2T12+2P13 4x100 metrin vapaauintiviesti. Aurajoen Uinti lähti taas poikaduolla liikkeelle, ja Aurajoen Uinti olikin alusta asti mitalitaistelussa mukana. Lahden Uimaseura karkasi, mutta muista mitaleista käytiin huima taistelu. Lopulta ankkuri Elsa Vira löi kätensä maaliin kolmantena, ja mitalijuhlat saattoivat alkaa. Joukkueessa uivat Juuso Leppänen, Jaakko Pihlava, Kerttu Taponen ja Elsa Vira.

 

Tyttöjen puolella 12-vuotiaiden loput viestiin uitiin kokoonpanolla Elsa Vira, Daniela Lietzen, Lilli Kulpakko ja Kerttu Taponen. Vapaauintiviestissä tytöt sijoittuivat viidenneksi ja sekauintiviestissä kuudenneksi.

Pojat ylsivät joukkueina jopa vielä vähän korkeammalle. Sekauintiviestissä kokoonpano Mikael Hirsiniemi, Tuomas Toppinen, Juuso Leppänen, Jaakko Pihlava kiri peräti toiseksi neljän onnistuneen yksilösuorituksen summana. Vapaauintiviestissä kisojen lopussa voimatkin alkoivat jo olla vähissä, mutta joukkue Toppinen, Leppänen, Pihlava ja ankkurina Ajjuub Ezzat jaksoi kuitenkin puristaa maaliin kolmantena.

 

Mitalien ulkopuolella nähtiin valtava kasa muita hyviä onnistumisia. Erityisesti Lilli Kulpakon nousu 11:ltä sijalta neljänneksi 12-vuotiaiden tyttöjen 100 metrin perhosuinnissa ja Mikael Hirsiniemen saman matkan P13-sarjan viides sija ilahduttivat valmennusta. Daniela Lietzen nousi 100 metrin rintauinnissa omalla ennätyksellään viidenneksi ja antoi myrskyvaroitusta tulevaan myös kestävyyspuolella parantaen 400 metrin vapaauinnin aikaansa 12 sekunnilla.

 

Kisaviikonloppuun mahtui kaikkea, mistä ikimuistoinen Rollo-viikonloppu vain voi koostua: ennätyksiä, pettymyksiä, iloa, naurua, kannustusta ja ennen kaikkea upeaa tunnelmaa joukkueena. Sunnuntain puolella alkoi pyöriä huhua, että perinteen mukaan voittajaseuran valmentajat olisi luvallista kylvettää kisa-altaassa. Joukkueen juniori Romeo, joka joutuu ensimmäisiä Rollo-kisojaankin vielä odottelemaan kaksi vuotta, teki ansiokasta salapoliisin työtä ja kävi tiedustelemassa peräti kisojen kuuluttajalta Jussi Salmiselta, pitääkö tällainen tieto mahdollisesti paikkansa. Ja kyllähän se piti: kun Silja-malja oli nostettu ilmaan, tuli valmentajilla kiire, mutta vikkeliltä uimareilta ei niin vain karkuun juostukaan. Uintireissuhan siitä tuli.

 

Aurajoen Uinti haluaa kiittää kaikkia Rollo-matkaa tukeneita yrityksiä, kotijoukkoja, eväspisteen apulaisia ja ennen kaikkea jokaista mukana ollutta uimaria.