Aurajoen Uinnin nuorin kilpailijakaarti sykähdytti kesän päätapahtumassa, Rolloilla, Tampereen uusitussa uimahallissa peräti 11 mitalin muodossa. Kovimmista suorituksista vastasivat vasta ensimmäistä vuottaan Rolloilla kisaavat Ajjuub Ezzat ja Tuomas Toppinen. Tyttöjen tähtenä loisti niin ikään 11-vuotias Lilli Kulpakko.

Heti ensimmäisen kilpailupäivän iltana palkintopallilla oli aurajokilaisittain ruuhkaa, kun Ajjuub Ezzat sijoittui toiseksi ja Tuomas Toppinen kolmanneksi poikien 100 metrin vapaauinnissa. Molemmat paransivat ennätyksiään pari sekuntia, ja odotukset vapaauintiviestin osalta nousivat korkealle. Jakson lopussa uitiinkin huima nuorimman ikäluokan sekajoukkueviesti, jossa Tuomas Toppinen toi Aui:n ensimmäisenä vaihtoon ajassa 30,80, Daniela Lietzen jatkoi uimalla oman altaanmittansa peräti viisi sekuntia omaa ennätystään nopeammin aikaan 37,02, Elsa Vira jatkoi hyvää vauhtia ja pinkoi vinstan aikaan 35,85. Viimeisessä vaihdossa joukkue oli neljäntenä, mutta Ajjuubin hypättyä altaaseen kaikilla muilla tuli kiire. Hän ui koko viestin nopeimman osuusajan 30,59 ja varmisti Aurajoen Uinnille pronssisen mitalin. 

Perjantain huikein ennätysparannus ja tulevaisuuden myrskyvaroitus nähtiin kuitenkin 12-vuotiaiden poikien 200 metrin sekauinnissa, jossa Juuso Leppänen silpoi kahden viikon takaisesta ennätysajastaan peräti 16 sekuntia ja sijoittui yhdeksänneksi ajalla 2.58,31. Edelle ja pistesijalle kahdeksanneksi ehti ryhmäkaveri Mikael Hirsiniemi, hänkin omalla ennätyksellään 2.57,16. 

Vuotta nuorempien tyttöjen vastaavalla sekauintimatkalla nähtiin tahtojen taistoa, kun lähtösummerin soidessa pärähti jokin muukin hälytyslaite soimaan, ja erä otettiin takaisin – tai siis yritettiin ottaa. Lilli Kulpakko oli päättänyt, ettei häntä pysäytä mikään. Varaslähtököydestä tyttö paineli yli perhostelemalla hirmuista vauhtia, käännöspäädyssä tarkastajan napatessa jalasta hän vain rimpuili karkuun, selkäuintiosuudella samainen varaslähtököysi kellui vieläkin tiellä, mutta samoilla metodeilla hän siitäkin yli kauhoi, ja vasta sadan metrin kohdalla hölmistynyt uimari saatiin pysäytettyä. Järjestäjät myönsivät kuitenkin virheensä, ja epäonninen toiseksi viimeinen erä siirrettiin uitavaksi koko jakson loppuun. Siellä Lilli ei enää saanut koottua yhtä raivokasta uintia, mutta aika 3.00,03 riitti kuitenkin mukavaan yhdeksänteen sijaan. 

Lauantaiaamun valjetessa 11-vuotiaat tytöt ja 12-vuotiaat pojat aloittivat kisat 100 metrin vapaauinneilla, joissa ennätykset saivat kyytiä. Komeimmasta ennätysteurastuksesta vastasi Kerttu Taponen, joka lähti kisaan ilmoitetulla ajalla 1.24,79 mutta saapui maaliin jo ajassa 1.17,47. Tästä tytöstä kuulemme taatusti vielä!

Pian olivat perjantailta tutut vuonna 2005 syntyneet sankarit taas virkeinä tositoimissa, kun Rollo-mestaruudet ratkottiin nuorimpien 50 metrin rintauinnissa. Ajjuub ja Tuomas lähtivät lajiin toisena ja kolmantena, mutta valmennuksen odotukset olivat vieläkin korkeammalla. Raamikas Tuomas Toppinen karkasi heti alkumatkasta parin vartalonmitan etumatkalle, eikä voittajasta ollut arvuuttelua. Toppisen aika 38,48 kuitenkin räjäytti tulostaulun, kun peräti 15 vuotta voimassa ollut Reijo Hyvesen nimissä ollut kilpailuennätys murskautui lähes sekunnin marginaalilla. Ajjuub nappasi Tuomaksen vanavedessä Ezzatin perheen ensimmäisen rintauintimitalin, ja Aurajoen Uinnin kaksoisvoitto oli valmis. Palkintopallilla oli lupa tuulettaa!

Pienten tyttöjen samalla matkalla palkintopallille oli kovasti tunkua, ja maaliintulotaistelu kääntyi Daniela Lietzenin eduksi. Ensimmäisiä Rollojaan kisaava Lietzen nappasi pronssimitalin vain yhden sadasosasekunnin turvin huippuhyvällä ennätyksellään 45,41.

Kaksi hopeamitalia kisoissa jo saavuttanut Ajjuub saapui iltajaksoon iltavarmana, olihan edessä 200 metrin sekauinti, jonne nuori Ezzat hyppäsi keskiradalta. Perhosuintiosuus mentiin vielä rintamassa, mutta erittäin kauniisti selkäuintia uiden Ajjuub lipui puolimatkaan mennessä sellaiseen johtoon, että kilpailua käytiin enää kelloa vastaan. Koska rintauintikin oli alkanut kulkea, ei vapaauintiosuuden alkaessa ollut kirittäjiä enää lähimaillakaan. Ylväässä yksinäisyydessä Ajjuub Ezzat kauhoi maaliin ja laittoi kuuluttajan hehkuttamaan: taululla komeili uusi Rollo-ennätys 2.48,30. Tuomas Toppinen sijoittui upeasti neljänneksi, mutta perhosuintiosuuden lipsahtaessa kahdella sekunnilla miehen oman ennätyksen alle oli ilmeistä, että loppumatka vietettiin melkoisten maitohappojen vallassa.

11-vuotiaiden tyttöjen 50 metrin perhosuinnissa starttipäätyyn asteli edellisen päivän sekamelskasta sisuuntunut Lilli Kulpakko, joka lähti matkaan toiseksi parhaalla ilmoitetulla ajalla. Lilli oli kuitenkin päättänyt, että mitalit jaetaan vasta maalissa, ja niinpä hän paineli altaanmitan erittäin voimakasta mutta kaunista perhosuintia ja täräytti kätensä ensimmäisenä päätypaneeliin huimalla ajalla 34,05. Aurajoen Uinti sai siis jo kolmannen rollomestarinsa!

Todellista rollotunnelmaa saatiin nauttia viestien puolella, kun uimarit ylittivät itsensä erityisesti poikien puolella. Aurajoen Uinnin joukkue Jaakko Pihlava, Eemil Kankare, Mikael Hirsiniemi ja Eetu Mikkonen nousi kylmästä erästä pisteille seitsemänneksi. Erityisesti Mikael Hirsiniemen osuusaika, perhossatanen 1.17,18, oli mainiota katseltavaa, ja olihan Mikael hetkeä aiemminkin sijoittunutkin jo viidenneksi 50 metrin perhostelussa ajalla 34,50.

Viimeinen kisapäivä valkeni aurinkoisissa tunnelmissa, eikä väsymys painanut kuin korkeintaan valmentajia. 10-vuotiaiden tyttöjen puolella vahvatahtoinen Elsa Vira joutui maistamaan neljännen sijan karvasta kalkkia 50 metrin selkäuinnissa, mutta oma ennätys lohdutti kuitenkin maalissa. Poikien parivaljakko Ezzat-Toppinen tarjoili samalla matkalla kahta eri lähestymiskulmaa: Ajjuub tyylitteli keskiradalta ylvästä ja kaunista selkäuintia aikaan 36,97 ja sijoittui toiseksi, Tuomas käytti suoritukseensa ehkä enemmän voimaa kuin taitoa mutta nousi reunaradalta hirmuisilla kierroksilla kolmanneksi ajalla 37,25.

Iltajaksossa jännitettiin erityisesti nuorimman ikäluokan perhosuintivinstoja. Aamun neljännestä sijasta sisuuntunut Elsa Vira oli ennen lajia niin päättäväisen oloinen, että oma ennätys tärisi kauhusta. Elsa saapuikin maaliin kuudentena ajalla 40,39, ja nälkää tuleviin kisoihin jäi taatusti roppakaupalla. Samassa lajissa Daniela Lietzen teki superkovan henkilökohtaisen tason ennätysparannuksen: ajalla 48,70 kisaan ilmoitettu Lietzen saapui maaliin jo ajassa 42,99. Tästäkin tytöstä kuullaan vielä!

11-vuotiaiden poikasten perhosuintimatkalla käytiin kisaa Ezzatin perhosuintiperheen veljessarjan paremmuudesta. Ajjuubilla oli nelosradalle astellessaan ensisijaisesti vastassaan isoveljensä Ibrahimin kolme vuotta aiemmin kirjoituttama Rollo-ennätys 34,23. Starttisummerin soitua isoveljet saivat kauhistella altaan reunalta pikkuveljensä menoa, kun Ajjuub liiteli maaliin ja ylivoimaiseen mestaruuteen uudella Rollo-ennätyslukemalla 33,74. Silmin nähden ylpeä isoveli Ibrahim sai palkintojenjaon jälkeen lohdutuspalkinnoksi Ajjuubilta pehmokissan! Voimamies Tuomas Toppinen sijoittui samalla matkalla kuudenneksi. 

Viimeisenä mutta ei missään nimissä vähäisimpänä lajia Rolloilla uitiin viestit. Tyttöjen joukkue Lilli Kulpakko, Anni Hyttinen, Matilda Laitinen ja Milla Rintanen suoriutui sekauintiviestistä kelvollisesti, mutta enää vain Anni ylsi omalle ennätystasolleen. Poikien puolella nähtiin melkoinen suoritus, kun kokoonpano Toppinen, Hirsiniemi, Ezzat ja Kankare kauhoi vapaauintiviestissä kuudenneksi. Joukkueesta vain Eemil Kankare on vanhinta ikäluokkaa, joten ensi kesää ajatellen pullapitko on mukavasti uunissa. Eemilin ankkuriosuus ei jättänyt ketään kylmäksi vaan herätti varsinkin valmennuksessa suurta hämmennystä: jo aiemmin kisoissa uusiksi ennätyslukemikseen 1.08,13 vaparisatasen kirjoituttanut Kankare kiisi osuutensa aikaan 1.05,85! Tämän komeammin ei Rollo-uinteja olisi voitu päättää.

Seurapisteissä Aurajoen Uinti sijoittui tänä kesänä seitsemänneksi, kun viime kesänä olimme neljänsiä. Vanhimman ikäluokan kapeus näkyi erityisesti viesteissä, joista kisoissa jaetaan aina tuplapisteet. Mitalitaulukossa Aui oli kuitenkin korkeammalla kuin vuosi sitten, nyt viidensiä, vuosi sitten vasta kahdeksansia. Neljä mestaruutta, joista kolme kilpailuennätystuloksella, on seuratasolla huima suoritus, ja kun kaikki mestarit ovat rolloikäisiä vielä ensi vuonnakin, odotukset tulevaan kesään voivat nyt jo olla korkealla.

Kesän paras pätkä, Rollo-leiri, jatkuu kisojen jälkeen keskiviikkoon asti, ja Aurajoen Uinnilta leirillä vipeltää 19 uimaria ja neljä huoltajaa. Tsemppiä, iloa ja ystävyyttä leiriläisille ja onnittelut kaikille omia ennätyksiä uineille uimarinaluille.