IKM-finaalit saatiin päätökseen Seinäjoen hikisessä allashallissa, ja Aurajoen Uinti palasi kotiin huikean 25 mitalin tuliaiskorin kanssa. 21 uimarin joukkueella kuusi mestaruutta, yhdeksän hopeaa ja kymmenen pronssimitalia on todella upea suoritus. Seurapisteissä Aurajoen Uinti oli neljäs ja mitalitaulukossa kuudes.

 

Kilpaurheiluun kuuluvat jännitys niin kilpailijoilla kuin katsomossakin, yllätysonnistumisten jälkeinen ilo, venymiset tiukassa paikassa, pettymykset, kun pitkä työ ei palkitsekaan juuri toivotulla hetkellä, ja kaikesta tästä syntyi upea ja tunteikas finaaliviikonloppu.

Kahteen mestaruuteen ylsi poikien nuorimman ikäluokan edustaja, 13-vuotias Ibrahim Ezzat, joka voitti soolouinneilla sekä 100 metrin selkä- että perhosuinnin. Samassa ikäsarjassa kilpaileva seurakaveri Jesper Lietzen joutui vielä tunnustamaan Ibrahimin paremmaksi yltäen eksoottisella tekniikalla perhosuinnissa kolmanneksi ja selkäuinnissa toiseksi, mutta kyllä kaksoisvoitto on aina komea suoritus. 400 metrin vapaauinnissa pojat kävivät hurjaa loppukirikamppailua, mutta pienet yksityiskohdat vähän paremmin hallinnut Ezzat löi kätensä 12 sadasosaa ennen Lietzeniä maaliin ottaen hopeaa. Kesän Rolloilla peräti neljä kertaa neljänneksi jäänyt Lietzen onnistui kuitenkin vihdoin kääntämään sadasosat edukseen ja varmisti pronssimitalin itselleen vain 0,09 erolla neljänneksi jääneeseen Lahden Uimaseuran Antti Leppäseen.

 

Erityisen ilahduttavaa oli myös nähdä käytännössä, miten riittävän monta kertaa neljänneksi jäänyt uimari aina lopulta löytää tiensä myös palkintopallille. Näin teki Anna Vira, joka vielä viime kesänä sijoittui peräti neljässä henkilökohtaisessa lajissa neljänneksi mutta ei kertaakaan paremmin. Aina tuntuivat sadasosa kääntyvän jonkun muun puolelle. Nytkin kisat alkoivat vähän samoissa merkeissä, kun 200 metrin sekauinnissa Vira jäi 0,20 sekuntia pronssista. Ilmeisesti siinä kohtaa tuli sitten tytöllä mitta täyteen, ja meno muuttui. Heti samassa jaksossa Anna Vira porhalsi 200 metrin selkäuinnissa pronssille, ensimmäistä kertaa arvokisamitaleille. Illalla 400 metrin sekauinnissa haavoja availtiin taas, kun sijoituksena oli tuttu nelonen. Sunnuntain puolella meno kuitenkin kiihtyi. 200 metrin perhosuinnissa Anna kirkasti pronssinsa hopeaksi. Varsinainen pommi oli kuitenkin vielä edessä. 200 metrin rintauinnissa Vira eteni koko matkan selkeästi toisesta tai kolmannesta sijasta kilpaillen, kunnes viimeisen vinstan alkaessa vauhti kiihtyi ja kiihtyi, ja jokaisella vedolla kisaa alusta asti johtanut Raision Urheilijoiden Emilia Liven tuli lähemmäksi. Kun maaliintulokin vielä meni nappiin, yllätys oli valmis. Anna Vira voitti ikäkausimestaruuden erinomaisella ajalla 2.43,17 jättäen Livenin kahdeksalla sadasosasekunnilla toiseksi.

 

Anna Viran kanssa samassa sarjassa kilpaileva Emma Uusküla tuntui uivan sitä paremmin, mitä pidempi matka oli tarjolla. Aiemmin käännöksissä aina tasoitusta antanut Uusküla oli selvästi harjoitellut liukuja, ja 800 metrin vapaauinnissa työ palkittiin. 31 käännöstä on armoton mittari, jonka Emma käytti edukseen. Tulokset hopeamitali ja upea uusi ennätys 9.36,27 – parannusta karsintauintiin eli 14 sekuntia. Myös 400 metrin sekauinnissa Uusküla ui hopeaa jopa vähän lopussa hölläten, ajatuksena kilpailla mitaleista myös heti perään uitavassa 100 metrin rintauinnissa. Rentous toi uintiin kuitenkin taloudellisuutta, ja Emman aika 5.15,26 olikin taas uusi oma ennätys. Rintauinti ei missään kohtaa kilpailuviikonloppua oikein ottanut kulkeakseen, ja sekä 100 että 200 metrin rintauinneissa Emma jäi ennätyksistään. Spekuloida voikin, miten kovaa sekauinnit olisivat kulkeneet, jos rintauinnin rytmi olisi ollut paremmin kohdillaan.

 

Kisojen paras tunnelma oli kaikesta huolimatta – kuten kuuluukin – viestiuinneissa. Tyttöjen vapaauintiviestinelikko Reetta Rantakokko, Janette Setälä, Paula Peltola ja Vuokko Suomäki oli päättänyt näyttää keskiratojen joukkueille, että viestissä asenne ratkaisee. Rantakokko toi joukkueen toisena ensimmäiseen vaihtoon ajassa 58,33, ja Janette Setälä lähti ennakkoluulottomasti suorittamaan ensimmäistä viestikomennustaan. Setälä ylitti itsensä osuusajalla 1,00,91, ja Aurajoen Uinnin joukkue oli edelleen mukana rintamassa. Kolmannella osuudella uinut Paula Peltola ohitti kaksi joukkuetta ja toi Aui:n viimeiseen vaihtoon neljäntenä. Ankkuriosuudelle hypännyt Vuokko Suomäki antoi myrskyvaroituksen kunnostaan ja venyi vielä ohi Swimming Jyväskylän ankkurista. Lopulta Aurajoen Uinnin tytöt olivat upeasti kolmansia. Kun vielä joukkueen kaikki tytöt ovat vasta toiseksi vanhinta ikäluokkaa, tietää se ensi vuoden vastaaviin viesteihin hurjaa menoa.

 

Joukkueen vanhin uimari Elias Kuusisto joutui koko viikonlopun odottamaan päälajiaan 400 metrin sekauintia, joka uitiin vasta sunnuntain iltajaksossa. Kun alla oli neljä mestaruutta kyseisestä lajista ja edessä viimeinen IKM-uinti, parin päivän paineen keräily ei varsinaisesti urakkaa helpota. Viikonlopuna aikana Kuusisto kuitenkin ui 800 metrin vapaauinnissa raskaankin näköisellä uinnilla oman ennätyksensä 8.44,36 sijoittuen viidenneksi ja otti pronssia 200 metrin rintauinnissa. Sunnuntaiaamuna Elias Kuusiston suoritustaso vaihteli laidasta laitaan, kun ensin 200 metrin sekauinnissa syntyi uusi oma ennätys, joka palkittiin pronssimitalilla. Samassa jaksossa starttikatastrofin jälkeinen 200 metrin selkäuinti sen sijaan meni lähestyvän joulun kunniaksi täysin pipariksi, ja Elias sai alkaa keräillä itseään kohti illan päästarttia. Sekauinti lähti kuitenkin liikkeelle aivan suunnitelmien mukaan, juuri sitä vauhtia, kun koko syksy on harjoiteltu. Satasen kohdalla Kuusisto oli tuttuun tapaan perhosuintivoimaista rintamaa jäljessä, mutta 200 metriin tultaessa tilanne oli jo tasoittunut. Selkäuintiosuudella Kuusisto saavutti jo tuttua haastajaansa, ÅSK:n selkä- ja perhosuintimestari Peik Lindbergiä, ja rintauintiosuuden puolivälissä peli oli selvä; Elias Kuusisto voitti 400 metrin sekauinnin jo viidennen kerran peräkkäin. Aika sinänsä ei ollut aivan toiveiden mukainen mutta uran toiseksi nopein suoritus kuitenkin. Spekuloidahan aina voi, olisiko vapaauintiosuus tullut pari sekuntia kovempaa, jos vieressä olisi vielä pysynyt joku haastamassa.

 

Aurajoen Uinnin selkäuintiylpeys Paula Peltola teki 200 metrin selkäuinnissa ensimmäisen 25 metrin aikana selväksi, kenelle ykköspaikka tulee varata. Peltola johti kisaa puolimatkassa jo viiden sekunnin marginaalilla, ja lopussa eroa seuraavaan oli jo seitsemän sekuntia. Loppuaika 2.17,29 ei ihan tyydyttänyt kisaennätystä hakemaan lähtenyttä Peltolaa, mutta kyllä voitto on aina voitto, ja oli aika kuitenkin hänen oma ennätyksensä. Puolet lyhyemmällä matkalla Peltola sai viereensä HSS:n Vilma Ouran, ja tyttöjen välille syntyi erinomainen taistelu. Oura vei tällä kertaa voiton ajalla 1.04,03, ja Paula Peltola sijoittui toiseksi ajalla 1.04,43. Viikko sitten Paula ui Espoossa ajan 1.03,15, joten ymmärrettävästi kakkospaikka vähän kismitti. Kuitenkin, kun tavoitteet ovat kauempana kuin IKM-tason kilpailuissa, yksittäisen kisan sijoituksella ei ole lopulta sen suurempaa painoarvoa.

 

2001-syntyneiden tyttöjen sarjaa täydensivät Vuokko Suomäki ja Reetta Rantakokko, Edustus A-ryhmän Jin ja Jang. Molemmilla oli kisoissa päämatkana 100 metrin vapaauinti, mutta lähestymiskulmat eivät olisi voineet toisistaan ehkä enempää erota. Reetta Rantakokko on päässyt pitkästä aikaa harjoittelemaan ehjän syksyn, ja parin takkuisen vuoden jälkeen tulokset niin harjoituksissa kuin kilpailuissakin ovat olleet koko ajan nousukiidossa. Vuokko Suomäki puolestaan on joutunut paikoin keventämään harjoitteluaan ja kuulostelemaan enemmän jaksamistaan. Kilpaurheilu on kuitenkin armotonta, ja onnistumisen ohjelmointi oikeaan hetkeen ei ole helppoa. Sunnuntaina Vuokko Suomäki onnistui keskittämään voimansa ja pitämään hermonsa paremmin: tuloksena Ikäkausimestaruus ja loistava ensimmäinen minuutin alitus ajalla 58,43. Reetta Rantakokko täydensi kuitenkin vierestä sijoittuen toiseksi, ja tuplamestaruus oli valmis. Paalupaikalta lähtenyt HSS:n Vilma Oura jätettiin tylysti kolmanneksi.

 

Kilpailuissa ei koskaan ole tylsää, kun Mohamed Ezzat on mukana, ja jännitys saa aivan uusia vivahteita. Tällä kertaa Mohamed tarjoili vauhdinjakoviihdettä hopeamitalin arvoisesti sekä 200 metrin perhosuinnissa että viimeisessä jaksossa 200 metrin vapaauinnissa. Perhosuinnin kakkospaikka irtosi rutiiniuinnilla. Ezzat antoi voittoon uineet Vandersin Erik Nurmen johtaa heti alusta asti, eikä asetelmassa matkan aikana tullut muutoksia. 100 metrin perhosuinnissa rohkeasti matkaan lähtenyt vanhempi Ezzatin veljes oli mitalissa kiinni vielä puolimatkassa, mutta toisella puolikkaalla muut käyttivät vedenalaisia liukuja hyödykseen, ja Mohamed joutui tyytymään neljänteen sijaan. Viimeiseen lajiinsa 200 metrin vapaauintiin Ezzat starttasi reunaradalta mutta lähti kylmän viileästi kärkipaikalle heti ensimmäisellä altaanmitalla. Satasen kohdalla etumatkaa oli jo sekunnin verran, ja 150 metrin käännöksen jälkeen alettiin jo jännittää, mitä ihmettä lopussa vielä tapahtuukaan, kun eroa kakkosena olevaan oli jo puolitoista sekuntia. Viimeinen vinsta oli kuitenkin armoton, ja fysiikan lait iskivät 10 metriä ennen maalia vastaan – vai luuliko Ezzat jo voittaneensa? Tuloksena kuitenkin kuuden sekunnin ennätysparannus ja hienosti hopeaa ajalla 2.01,65. Bonuspalkintoja mainittakoon, että sadan metrin väliaika 58,45 oli itsessään jo Ezzatille uusi oma ennätys.

 

Joukkueen nuorin finalisti, 12-vuotias Sylvia Kuusisto ui hyvät kisat. 100 metrin selkäuinnissa näkyi pikkuisen yliyrittämisen meininkiä, eikä uinti ollut alussa erityisen rentoa. Loppukiri kuitenkin puri, ja tuloksena oli jaettu kolmas sija. 200 metrin sekauinnissa Sylvia ui määrätietoisesti alusta loppuun asti, ja vaikka rintauintiosuuden jälkeen hän oli vielä neljäntenä, sinnikäs loppukiri käänsi sijoituksen pronssille. 400 metrin vapaauinnissa Sylvia Kuusisto sijoittui neljänneksi.

 

Erityismaininta kuuluu kyllä ”Ekin enkeleille”, jotka kansoittivat T13-sarjan 400 metrin sekauinnin ja 200 metrin perhosuinnin finaalin. Molemmissa lajeissa puolet kuuman erän tytöistä ui Aurajoen Uinnin lakissa. Sekauinnissa kymmenen parhaan joukossa oli peräti viisi Aurajoen Uinnin uimaria. Pitkässä perhosuinnissa tuloslista oli kenties vielä komeampi: Anna Vira hopeaa, Alexandra Arenius neljäs, Lydia Rintanen viides, Julia Koivisto kuudes, Emma Uusküla seitsemäs ja Olivia Koski yhdestoista.

 

Aurajoen Uinnin mitalit ja pistesijat

 

Ibrahim Ezzat P13 KULTAA 100 pu, KULTAA 100 su, HOPEAA 400 vu, PRONSSIA 200 sku

Paula Peltola T14 KULTAA 200 su, HOPEAA 100 su, 6. 400 sku, 7. 200 sku

Elias Kuusisto P16 KULTAA 400 sku, PRONSSIA 200 sku, PRONSSIA 200 ru, 5. 800 vu, 6. 200 pu, 6. 200 su

Anna Vira T13 KULTAA 200 ru, HOPEAA 200 pu, PRONSSIA 200 su, 4. 200 sku, 4. 400 sku

Vuokko Suomäki T14 KULTAA 100 vu, 4. 100 pu

Emma Uusküla T13 HOPEAA 800 vu, HOPEAA 400 sku, 5. 200 ru, 6. 200 sku, 6. 100 ru, 7. 200 pu

Mohamed Ezzat P14 HOPEAA 200 pu, HOPEAA 200 vu, 4. 100 pu

Jesper Lietzen P13 HOPEAA 100 su, PRONSSIA 400 vu, PRONSSIA 100 pu, 5. 200 sku, 5. 100 vu, 6. 100 ru

Reetta Rantakokko T14 HOPEAA 100 vu, PRONSSIA 200 sku, 5. 200 vu

Sylvia Kuusisto T12 PRONSSIA 100 su, PRONSSIA 200 sku, 4. 400 vu, 6. 100 pu

Janette Setälä T14 4. 200 pu, 5. 400 sku

Alexandra Arenius T13 4. 200 pu

Lydia Rintanen T13 5. 800 vu, 5. 200 pu, 7. 400 sku, 8. 100 pu

Julia Koivisto T13 6. 200 pu, 8. 200 ru, 8. 400 sku

T15 4x100 vuv PRONSSIA (Reetta Rantakokko, Janette Setälä, Paula Peltola, Vuokko Suomäki)

2T15+2P16 4x50 vuv 5. (Reetta Rantakokko, Mohamed Ezzat, Elias Kuusisto, Vuokko Suomäki)

2T15+2P16 4x50 skuv 7. (Paula Peltola, Elias Kuusisto, Mohamed Ezzat, Reetta Rantakokko)

Mukaan finaaleihin tiensä alkukarsinnoista olivat selvittäneet myös Oskari Arvo, Olivia Koski, Jessica Kujanpää, Ida Nordquist, Jere Nevalainen, Tessa Helenius ja Lotta Aho.