Nuorten ja aikuisten lyhyen radan SM-uinnit jatkuivat Espoonlahdessa Aurajoen Uinnin näkökulmasta loistavasti. Päivän kirkkain suoritus oli samalla myös ehkä yllättävin: Nikita Saunonen ui nuorten 200 metrin vapaauinnissa toiseksi vain kolmen sadasosasekunnin erolla voittajaan, Riihimäen Uimaseuran Hannes Väreeseen.

 

Saunonen lähti kisaan viidentenä, selkeästi haastajan roolissa. Ensimmäinen satanen näytti lähinnä leppoisalta kelailulta keskiradan Värettä tarkkaillen, ja Saunonen olikin tuossa kohtaa reilusti perässä Raision Urheilijoiden matkurihenkisempää Waltteri Rintalaa. Varsinainen kilpauinti ei alkanut vielä kolmannellakaan vinstalla, vaan Rintala sai pitää sekunnin etumatkansa. Toiseksi viimeisen käännöksen jälkeen kilpailu mitaleista kuitenkin alkoi, ja Saunonen osoitti kirikykynsä uimalla Rintalan sekunnin etumatkan 25 metrin aikana kiinni. Väre kuitenkin pysyi edelleen vieressä. Viimeisellä altaanmitalla Saunonen siirtyi jo kärkeen, mutta maaliintuloa ei varsinaisesti voi kuvailla laadukkaaksi saatikka teräväksi, mistä kaksimetrinen Väre rankaisi iskemällä kätensä kolme sadasosaa tehokkaammin seinään. Kolmen sekunnin ennätysparannus matkalla, jota ei hyvällä tahdollakaan voi sanoa syksyllä harjoitellun, nostaa väistämättä odotuksia viikonloppuna alkavien lyhyempien vapaauintimatkojen suhteen. Saunonen olisi jatkanut ajallaan 1.52,06 viidentenä myös aikuisten A-finaaliin, mutta valitulla linjalla jatkettiin, ja ilta jäi väliin.

 

200 metrin vapaauinnissa kilpailivat myös Santeri Horst ja Elias Kuusisto, jotka molemmat kirjoituttivat ennätyksensä uusiksi. Horst sijoittui tiukassa kisassa yhdeksänneksi ajalla 1.56,71 ja Kuusisto neljänneksitoista ajalla 1.59,50 – ensimmäistä kertaa kahden minuutin alittaen.

 

100 metrin selkäuinnin nuorten kisassa Paula Peltola pisteli ennätysajallaan 1.03,30 kuudenneksi ja jatkoi vielä illan B-finaaliin. Aikuisten mukana kisaaminen ei iltajaksossa Peltolaa kuitenkaan häirinnyt, vaan hän jatkoi hyviä otteitaan ja nappasi ennätyksestään vielä 15 sadasosaa pois sijoittuen SM-kilpailussa lopulta sijalle 11.

 

Tyttöjen 4x100 metrin vapaauintiviestissä Aurajoen Uinnin tyttönelikko Reetta Rantakokko, Vuokko Suomäki, Emma Suomio, Paula Peltola ui kahdeksanneksi. Avausosuudella Rantakokko kiillotti henkilökohtaista ennätystään ilahduttavasti lukemiin 58,19.

 

Aurajoen Uinnin joukkueen viralliset aikuisurheilijat Jani Rusi ja Ossi Airaksinen sekä hierojana matkassa mukana oleva, Kokkolan Uimaseuraa edustava Kaleva Latvala kilpailivat 50 metrin rintauinnissa. Airaksinen ja Latvala kävivät tiukan kamppailun ja uivat molemmat henkilökohtaiset ennätyksensä. Sadasosat kääntyivät tällä kertaa kokemuksen eli Latvalan puolelle tuloksella 30,74 Airaksisen saapuessa maaliin 0,02 sekuntia myöhemmin. Jani Rusin matka ei tyssännyt aamuun, vaikka aika 28,96 jätti vielä parannettavaa. Illan B-finaalissa Rusi onnistuikin maltillisesti startista huolimatta viipaleimaan ajastaan 0,04 sekuntia pois nousten neljänneksitoista. Suomen uinnin tason nousu on silminnähtävän nopeaa. Vielä viisi vuotta sitten Rusin aika olisi riittänyt kahdeksanteen sijaan, eikä mitaleille tarvinnut uida edes alle 28 sekunnin, kun nyt se vaaditaan jo pisteille.