Kesäinen GP Challenge kokosi uintiväen Mäkelänrinteen uintikeskukseen mittelemään 50 metrin altaalla nuorten ja aikuisten viestien Suomen mestaruuksista sekä uimaan kovia tuloksia hyvissä olosuhteissa. Aurajoen Uinnista kisoissa oli mukana mukava 14 uimarin joukkue, ja kisat menivät kokonaisuutena erinomaisesti.

Yksi tärkeimmistä tavoitteista kisaan lähdettäessä oli nostaa taas seuran viestijoukkueet mukaan kilpailuihin. Erityisesti poikien puolella tässä onnistuttiin loistavasti, kun kokoonpano Nikita Saunonen, Elias Kuusisto, Santeri Horst ja Vilho Mäenpää ui kaikissa poikien NSM-viesteissä pisteille. 4x100 metrin sekauintiviestissä pojat olivat kahdeksansia, vastaavalla vapaauintimatkalla seitsemänsiä ja 4x200 metrin vapaauintiviestissä peräti viidensiä. Joukkue itsekin yllättyi sijoituksestaan, mutta ei vähempää sovi odottaakaan, kun kolme neljästä ui osuutensa reilusti alle ilmoitetun ennätysaikansa eikä kukaan jäänyt lähtötasostaan. Saunonen rikkoi avausosuudella jopa 2 minuutin maagisen rajan ennätyksellään 1.59,46. Myös 4x100 metrin vapaauintiviestissä Saunonen ui ensimmäisellä osuudella ennätyksensä 52,45, mikä oli myös koko viestin nopein osuusaika. Tyttöjen viestijoukkueet sijoittuivat parhaimmillaan kolmanneksitoista, mutta tavoite olikin nyt vasta opetella ottamaan viestejä mukaan kisaohjelmaan myös NSM-tasolla.

Aikuisten puolella uitiin sekajoukkueiden sprinttiviestien Suomen mestaruuksista. Aurajoen Uinnilla oli joukkue sekä 4x50 sekauintiviestissä että vastaavassa vapaauintiviestissä. Sekauintiviestissä kokoonpano Paula Peltola, Jani Rusi, Nikita Saunonen, Reetta Rantakokko sijoittui yhdeksänneksi – harmillisesti juuri ensimmäisenä ulos finaalista. 4X50 metrin vapaauintiviestissä sen sijaan kokoonpano Rantakokko, Vuokko Suomäki, Saunonen, Rusi selvitti tiensä illan finaaliin ja sijoittui siellä peräti viidenneksi. Joukkueen keski-ikä on kyllä jo niukasti aikuisuuden puolella, 18 vuotta, mutta kun otetaan huomioon, että molemmat tytöt ovat vasta 14-vuotiaita, voidaan kuudenteen sijaan olla äärimmäisen tyytyväisiä. Esimerkiksi voittoon uineen Cetuksen joukkueen keski-ikä oli 26 vuotta. Huomion arvoinen suoritus oli myös Reetta Rantakokon avausosuus, jonka tyttö paineli päättäväisesti omiin ennätyslukemiinsa 27,44.

Aurajoen Uinnin parhaasta henkilökohtaisesta sijoituksesta vastasi Santeri Horst, joka oli 400 metrin sekauinnissa kolmas. Edelle ehtivät vain Vandersin Miro Torola ja Uinti Tampereen Kalle Pyykkönen.

Varsinaiset Challenget, joista kisaviikonloppu on nimensäkin saanut, ovat uintiviihdettä parhaimmillaan olevat pudotuskisat. Kaikkien lajien vinstoista karsitaan kahdeksan nopeinta Challengeen aamun alkuerien ja illan semifinaalien kautta. Kahdeksan uimaria ui Challengessa kyseisen vinstan, minkä jälkeen kuusi nopeinta etenee seuraavalle kierrokselle, joka starttaa jo kahden minuutin päästä. Lopulta viimeiselle kierrokselle etenee enää kaksi parasta uimaan toisiaan vastaan. Nikita Saunosen kohtaloksi jäi olla yhdeksäs sekä perhos- että vapaauintivinstan semifinaalissa – vaparissa vain kahden sadasosasekunnin erolla Tampereen Työväen Uimareiden Anton Herralaan, joka lopulta voittikin koko vapaauinti-challengen. Jani Rusi sen sijaan piti edelleen Turun nopeimman tittelin itsellään ja eteni vapaauinnin pudotuskilpailuun asti. Koska Rusi oli kisaviikonlopun aikana urakoinut altaassa jo viisi maksimivauhtista vinstaa eli reilusti enemmän kuin koko keväänä sitä ennen yhteensä ja kävellyt kerran portaat hotellin kuudenteen kerrokseen ast, painoi rupeama jo reisissä siinä määrin, että Challenge päättyi kylmästi ensimmäiseen pudotuskierrokseen.

Aurajoen Uinnilta kisoissa oli mukana myös muutama hyvinkin nuori uimari ottamassa oppia ja hakemassa kokemusta. Kaksi suoritusta ansaitseekin erillismaininnan: Mohamed Ezzat (synt. 2001) ui 50 metrin vapaauinnissa kahdella sekunnilla ennätyksensä aikaan 26,34. Vasta viimeiset Rollonsa uinut Sylvia Kuusisto (synt. 2003) ui 200 metrin selkäuinnissa ajan 2.38,28, mikä pikaisen tilastotarkastelun perusteella on kovin 12-vuotiaan tytön Suomessa uima tulos ainakin viimeisten 10 vuoden ajalta.

Suurin osa uimareista saa nyt viettää parisen viikkoa kesälomaa. Elias Kuusisto, Reetta Rantakokko, Paula Peltola ja Vuokko Suomäki eivät sellaisesta kuitenkaan vielä saa nauttia, vaan kausi jatkuu kohti Nuorten PM- ja EYOF-kisoja.