Aurajoen Uinti lähti Vaasaan Nuorten (T17/P18) ja aikuisten Suomen mestaruusuinteihin pienellä mutta iskukykyisellä joukkueella. Viisipäiväiset kilpailut tuottivat yhden Nuorten mestaruuden, kolme aikuisten SM-finaalipaikkaa, kaksi nuorten neljättä sijaa ja tukun uusia henkilökohtaisia ennätyksiä. Kirsikkana kakun päällä huikea 2001-tyttöjen triomme antoi vakuuttavat näytöt Nuorten Euroopan Olympiapäiville.

 

Heti ensimmäisessä kilpailujaksossa oli jymy-yllätys lähellä, kun ensimmäistä kertaa NSM-tasolla 100 metrin perhosuintia kokeillut Nikita Saunonen johti nuorten kuumaa erää vielä 20 metriä ennen maalia. Rutiinin puute kyseiseltä matkalta koitui kuitenkin kohtaloksi, ja loppukirissä reunaradalta startannut Saunonen joutui tyytymään viidenteen sijaan. Tuloksena oli kuitenkin sekunnin parannuksella uusi oma ennätys 57,72.

 

Kisojen avausjaksossa myös Santeri Horst, Elias Kuusisto ja Reetta Rantakokko kohensivat hienoisesti ennätyksiään, pojilla lajina 200 metrin vapaauinti, Rantakokolla 400 metrin sekauinti.

 

Toiseen kisapäivään lähdettiin odottavaisin mielin, olihan ohjelmassa tytöille vahva 100 metrin vapaauinti, matkuripoikien pitkä sekauinti ja aina sähäkkä sprinttiperhonen. Emma Suomio ui vapaauinnissa pitkän radan ennätyksensä, mutta muuten laji jäi vaisuksi. 400 metrin sekauinnissa sekä Kuusisto että Horst kamppailivat maitohappoja vastaan nuorten kuumassa erässä, ja tällä kertaa Kuusisto oli jäsenten välisessä kilpailussa parempi sijoittuen hienosti neljänneksi kaksi vuotta itseään vanhempia vastaan, vaikka aika ei ihan omiin ennätyslukemiin yltänytkään. Horst sai tyytyä kuudenteen sijaan. Peruutuspaikan turvin Kuusisto pääsi uimaan paraatilajinsa vielä aikuisten finaalissa illalla uudelleen – tuloksena pieni kohennus aamun aikaan ja seitsemäs sija.

 

Nikita Saunosen toinen kilpailupäivä oli pyhitetty 50 metrin vapaauinnille, jossa ei kilpailla lainkaan nuorten sarjassa, vaan rinnalle asettuu varsin paljon kokeneempia kilpailijoita. Aamun alkueräuinnissa Saunonen kellotti kauden parhaansa 23,86 ja eteni illan välieriin seitsemäntenä. Välierissä uinti kulki samoissa tunnelmissa aikaan 23,79 eli vain 5 sadasosan päähän Saunosen henkilökohtaisesta ennätyksestä. Aika riitti jälleen seitsemänteen sijaan ja ensimmäiseen aikuisten SM-finaalipaikkaan.

Kolmannen kilpailupäivän aamujaksossa nähtiin huippujännittävä loppukirikamppailu nuorten 200 metrin sekauintimitaleista. Santeri Horst oli hopeassa kiinni vielä viimeisen altaanvälin alkaessa mutta jäi lopulta karvan verran maaliintulossa. Tuloksena harmittava neljäs sija. Palkintopalli jäi vain neljän sadasosasekunnin päähän, eikä hopeinen mitalikaan olisi ollut kuin vielä yhtä sadasosaa kauempana. Elias Kuusisto sijoittui samassa lajissa kahdeksanneksi.

 

Miesten sarjan lajeja taas valikoinut Nikita Saunonen selvitti helposti tiensä 50 metrin perhosuinnin välieriin ajalla 25,63.

 

200 metrin rintauinnissa nähtiin myös yksilötason hienoa venymistä, kun pari päivää aiemmin heikohkosti 100 metrin vastaavan matkan uinut Vilho Mäenpää innostui nostamaan uintinsa aivan uudelle tasolle. Mäenpää silpoi ennätyksestään yli kaksi sekuntia ja sijoittui täpärästi seurapisteiden ulkopuolelle yhdeksänneksi hyvällä ajalla 2.34,17.

 

Kolmannen kisapäivän iltajaksossa jännitettiin Saunosen 50 metrin perhos- ja vapaauinteja. Ensin oli ohjelmassa perhosen välierä, jossa Saunonen täräytti taululle uuden oman ennätyksensä 25,22 ja jäi European Gamesien A-rajasta vain vaivaiset 7 sadasosasekuntia. Aika riitti kuitenkin seuraavan päivän iltajaksossa uitavaan finaaliin. Tunnin sisään perhosuinnin startista kisattiin miesten pikamatkan herruudesta. Saunosen vauhti riitti kuitenkin vain samaan kuin alkuerissä niin ajan (23,86) kuin sijoituksenkin (7.) puolesta. Nämä olivat kuitenkin ensimmäiset kilpailut, joissa Saunonen ui peräti kolmesti alle 24 sekunnin, eli huippuonnistumisen osuessa kohdalle varaa on jo aivan eri lukemiin.

 

Neljännen kisapäivän aamuna Saunonen näytti, mitä kilpailuista oltiin tultu hakemaan, kun hän voitti nuorten Suomen mestaruuden 100 metrin vapaauinnissa ajalla 52,93. Uinti sinänsä oli tahmeaa ja aikakin vain hienoisesti oma pitkän radan ennätys, mutta sijoitus oli silti paras mahdollinen. Aika riitti luonnollisesti myös aikuisten välieriin, mutta 50 metrin perhosuintifinaaliin keskittynyt Saunonen päätti jättää vapaauintikilpailun osaltaan aamun mestaruuden jälkeen sikseen. Myös Elias Kuusisto ja Santeri Horst uivat 100 metrin vapaauinnissa henkilökohtaiset ennätyksensä.

 

Naisten 50 metrin vapaauintiin osallistuivat kaikki Aurajoen Uinnin tytöt, ja tuloslista onkin tasaisuuden osalta hauskaa luettavaa. Nopeimmin altaanmitan pyrähti Vuokko Suomäki, joka kellotti ennätyksensä 28,33. Heti perään ehti Reetta Rantakokko ajalla 28,35 ja hänen jälkeensä Paula Peltola vain sadasosan heikompana. Myös Emma Suomion alitti nyt ensimmäistä kertaa 29 sekuntia. Tyttöjen ajoilla ei vielä kuitenkaan tarvinnut haaveilla jatkopaikoista – välieriin olisi tarvinnut uida lähes sekunti kovempaa.

 

Lauantain iltajaksossa Aurajoen Uintia edusti vain Nikita Saunonen, joka perhosteli edellisen päivän odotusten jälkeen vaisulta tuntuvaan aikaan 25,49 ja sijoittui seitsemänneksi. Tulos on kuitenkin Saunosen kautta aikain toiseksi nopein perhonen, joten varsinaisesti ei kai pitäisi olla aihetta harmitteluun.

 

Viimeinen kisapäivä valkeni jo pienen kisaväsymyksen hiipiessä. Puolet joukkueesta oli ehtinyt lähteä lauantaina kotiin, mikä vaikutti luonnollisesti paikalle jääneiden tunnelmaan. Uimarit onnistuivat kuitenkin kasaamaan itsensä loistavasti, ja kaikki sunnuntain startit päättyivät henkilökohtaisiin ennätyksiin. Elias Kuusisto urakoi itsensä Nuorten sarjan kuudenneksi 1500 metrin vapaauinnissa. Erityisesti Reetta Rantakokolle aamujakson startilla on valtava merkitys, koska EYOF-valinnat löytäisiin pääjoukkueen osalta samana päivänä umpeen, ja valinta olisi vaatinut lauantaina 50 metrin vapaauinnissa kaksi sadasosaa nopeampaa tulosta. Vuokko Suomäen ja Paula Peltolan osakkeet olivat jo ennen Vaasan kilpailuja niin vahvasti valinnan puolella, ettei varsinaisesti ollut lisänäyttötarvetta. Rantakokko päättikin ladata itsensä yrittämään aikaa vielä kerran 200 metrin vapaauinnin väliaikana. Suoritusta edelsi pieni kisajärjestäjien säätö, kun maalikamerat piti kääntää varmistamaan väliajan oikeellisuus. Rantakokko sai kuitenkin pidettyä hermonsa kurissa ja suorastaan kiisi aloitusaltaanvälin aikaan 27,89, mikä on paitsi uusi oma ennätys, myös vakuuttava näyttö siitä, että myös tämä tyttö haluaa Georgiaan mukaan.

 

Sekä European Gamesien että Euroopan Nuorten olympiapäivien valintaikkunat sulkeutuivat SM-kisojen lopussa, ja nyt odotellaan vain toiveikkaina Uimaliiton virallisia valintoja. 

 

Uimaliiton kilpailusivu: http://www.uimaliitto.fi/uinti/arvokilpailut/sm-kilpailut/2014-2015/